Oorsprong
OrTOstance is ontstaan uit de nood aan hulp bij houdings -en voetafwijkingen. Door een foutieve stand van de voeten kan de verhouding van het bekken tegenover de wervelkolom leiden tot (ernstige) klachten.
Bij patiënten met nek – of rugklachten, knie -en/of heupproblemen wordt vaak dezelfde voetafwijking vastgesteld, wat het belang aan een correcte voetbalans benadrukt. Zo ontstond een alternatieve behandeling voor voet en lichaam die vertrekt vanuit de voeten.
OrTostance is geëvolueerd vanuit de siliconentherapie die toegepast wordt in de podologie en een gewricht ontlast, spalkt en overdag comfort biedt. OrTostance werkt daarentegen meer op de spieren en hun spanningsgraad en bekomt zo een betere balans in de voeten, in verhouding met het onderste lidmaat en bekken.
De siliconen beugels van OrTostance halen tijdens de rust spanning uit de spieren en herstellen het evenwicht.
OrTostance is dus eerder een myobrace die op neuromusculair niveau behandelt en onrechtstreeks de gewrichten zo ontlast en corrigeert.
Een verfijning van de techniek
OrTOstance is een myobrace die effect op de spieren uitlokt.
Deze specifieke beugel wordt gedragen om de voorvoet en zal de spanningen in de voet doen dalen. Dit brengt de sterkste spieren tot rust en geeft de zwakkere spieren de kans om hun functie terug op te nemen.
Gewrichten krijgen hierdoor meer beweegruimte die de voet de mogelijkheid geeft om zijn positie bij te sturen en te corrigeren. Dit leidt tot een verbeterde houding.
De beugel is van zacht materiaal en voelt aangenaam aan. Hij wordt s’nachts of in rust gedragen.
OrTostance houdt rekening met de specifieke werking van de spieren en de onderlinge verbanden tussen de verschillende gewrichten in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat het resultaat behouden blijft nadat de therapie wordt beëindigd.
OrTostance is nog constant in ontwikkeling. Scholing en onderzoek zijn dan ook heel belangrijk om deze techniek verder te verfijnen.
Een unieke therapie, gebaseerd op jarenlange ervaring
De techniek van OrTOstance werd ontwikkeld door Sophie Verpaele.
Ze studeerde in 1995 af als kinesitherapeute en specialiseerde zich door de jaren in verschillende disciplines. Cyriax, orthopedische geneeskunde, bekkenbodemtherapie, Busquet en de fysiologische ketens, BEST-therapie,… om maar enkele te noemen.
Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar post-ambulante opvang, richtte Sophie Multimed op. Samen met de kinesitherapeuten, manueel therapeuten, personal coach, orthopedisch technoloog en diëtiste werkt ze vanuit haar medisch centrum in Lembeke.
Na 15 jaar besloot ze zich te gaan concentreren op houdingsproblematiek en voeten. Ze bestudeerde manuele therapie volgens Marsmann en de methode Busquet, de therapeutische benadering van de fysiologische spierketens. Van daaruit verdiepte ze zich verder in de bestaande technieken en optimaliseerde de methode tot OrTOstance.
Combinatie met andere therapieën
Naadloze integratie
Om in korte tijd een zo goed mogelijk resultaat te krijgen, kan OrTOstance probleemloos met andere therapieën worden gecombineerd.
- Bij middenvoet problemen zal de podoloog zeker steunzolen aanraden. Deze ontlasten de voet en knie en bieden ondersteuning van het lengtegewelf overdag.
- Bij ernstige houdingsafwijkingen kan de simultane behandeling door een kinesist, osteopaat of manueel therapeut je lichaam helpen zich sneller aan te passen aan zijn veranderende positie.
- Bij extreme botafwijkingen kan je opteren om voor of na een orthopedische operatie een beugel te dragen. Pre-operatief zal de beugel de grootste spanningen in de spieren wegnemen. Daardoor kan de chirurg makkelijker werken en herstel jij sneller en evenwichtiger met minder risico op infecties. Post-operatief zorgt de beugel voor een vlotte revalidatie en een goed functionerend gewricht. Elke vorm van recidief wordt hierdoor tegengegaan.
OrTOstance en Multimed bieden jou een multidisciplinaire totaaloplossing in een ervaren team.
1 plaats die al jouw problemen weet aan te pakken:
- Hallux valgus;
- Rigidus, limitus;
- Platvoeten – holvoeten;
- Hamertenen – klauwtenen;
- Vermoeide benen, krampen in de onderbenen en voeten;
- Onverklaarbare en aanhoudende rug- en nekpijn;
- Fibromyalgie;
- Doorgezakte voorvoet;
- Hielspoorpijn;
- Verdikking op de wreef van de voet;
- Varus quintus (bult op de kleine teen);
- Scheefstand van de kleine teen;
- Instabiel teengewricht;
- Afwijkend looppatroon, tenenloop bij kleine kinderen;
- Ingegroeide teennagel.
Hoe gaan we te werk?
Analyse
Allereerst is het belangrijk een volledige analyse te maken van de houding en de stand van de voet, zowel onder spanning als in rustpositie.
Vervolgens wordt de voet in staande positie gescand en maken we een analyse van het gangpatroon. Naar gelang het probleem volgt een anamnese en een navraag naar familiale achtergrond. Eerdere onderzoeken, scans en info over reeds gevolgde behandelingen breng je best al mee.
Keuze
Aan de hand van dit medisch dossier, wordt een gepaste therapie bekeken.
Met OrTOstance wordt de voet, en de hele houding, op een geleidelijke manier gecorrigeerd door het spierevenwicht te herstellen. Hiervoor draag je enkel ’s nachts zachte siliconen beugels die regelmatig worden gecontroleerd. Bij deze controle wordtn de beugels aangespannen om het effect op de spieren actief te houden.
Geduld
Het vraagt dus enige tijd om jarenlang opgebouwde spanningen af te bouwen en de voet terug in de juiste richting te sturen. Met geduld, de juiste oefeningen en enige discipline krijgen de juiste spieren terug voldoende kracht om de correcte voetstand en een evenwichtig stappatroon te garanderen.